Thursday, January 18, 2007

17 Jan 2007: Funebos valbyrå

Denna dag skrev skribenten Artikel 19 denna mening till Funebo i ett svar på inlägget "Ökande medlemstal":

"Funebo organiserade tidigare partiets valbyrå och borde vara förtrogen med partiets eftervalsanalys i samband med riksdagsval."

Funebo spelar med när Artikel 19 bevisligen inte riktigt vet vad han talar om när han skriver om Funebo och en valbyrå vid valet 2002. Jo, till namnet fanns det en sådan hemma hos Funebo i Uppsala. Dess enda verksamhet var att SD:s riksorganisation betalade för den telefon han hade i sin lägenhet, det stannade vid detta.Att det blev så kan främst Richard Jomshof tackas för. Det var en muta för att få Funebo att stanna i partiet efter att han enhälligt avskedades som kanslichef på partikansliet i Stockholm efter att ha fullständigt kört det i botten (vi kommer med all säkerhet få anledning att gå in i detaljer angående detta längre fram).

De flesta i partistyrelsen var tacksamma att Funebo lovade att lämna partiet. Dock inte Jomshof och skåningarna i styrelsen. De satte press på partiets verkställande utskott (VU) för att övertala honom att komma tillbaka. Ett svagt VU stötte detta. För spela på Funebos ego erbjöds han en telefonlinje gratis och titeln Valbyrå, som inte betydde någonting och inte hade några uppgifter alls. Att VU tog ett så dåligt beslut kan i mycket förklaras med att Funebo mer eller mindre hotade att försöka få bort moderatvärvningen Sten Andersson ur SD om allt inte behagade honom (Tommy var den som varit drivande i värvningen och förmodligen hade bäst kontakt med honom). Mer än så var aldrig partiets Valbyrå.

I ett svar till skribenten Artikel 19 så lovar också Funebo att försöka skriva en artikel om SD:s inofficiella valstrategi detta valår. Det ser vi fram emot, Funebo hade nämligen så gott som ingenting med valstrategin att göra alls.

3 comments:

John Berg said...

Jag utgick från information från såväl Funebos inlägg på hans blogg angående hans förflutna i Sverigedemokraterna, såväl som tidigare förekommande information på partiets hemsida. På Wikipedia stod följande att läsa om Funebo:

"2002 ansvarade Funebo för Sverigedemokraternas valbyrå och partiet lyckades med hjälp av Sten Andersson och Sven-Olle Olsson nå partiets bästa resultat någonsin."

Funebos värvning av Sten Andersson torde vid tiden vara ett av partiets viktigaste framsteg. Jag vet ej huruvida Funebo bedrev en så kallad valbyrå i egentlig mening, men såsom tidigare partiorganisatör och ledamot i partiets sytrelse borde Funebo vara väl förtrogen med partiets valstrategi.

Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tommy_Funebo

/Hälsningar J.Berg
/http://artikel19.blogspot.com/

John Berg said...

Ja, en forskning visade till och med på Wikipedias ofta förekommande faktafel i förhållande till traditionella uppslagsverk. Nåväl, nu vet jag i alla fall Objektiv Funebobloggs syn på Funebos inblandning i partiets verksamhet i samband med riksdagsval och kyrkoval. Tack!

Hälsningar J.Berg
http://artikel19.blogspot.com/

DNA said...

I fallet kyrkovalet 2001 kan dock tilläggas att hans inflytande var något större, även om han inte heller då hade en ledande post i SD. Men det var på bland annat hans initiativ satsningen kom till. Det var också han som la grunden till den något märkliga rikslistan i det valet.

Dock försökte han senare samma år registera en egen "nomineringsgrupp" (det vill säga ett parti inom den kyrkopolitiska svären) trots att han fortfarande var kvar i SD, av allt att döma lyckades han dock inte samla något större intresse för detta projekt varvid det självdog.